2022. augusztus 10., szerda

Új szabály, a társasházakat érinti a rezsicsökkentés miatt

 A kormány módosította a 2003. évi CXXXIII törvény egyes rendelkezéseit. A szabály a közösség egy döntését könnyíti meg. Az új szabály szerint a  közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről a  közgyűlés az  összes tulajdoni hányad szerinti, legalább 75%-os többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet. Ebben a a közgyűlési határozatban meg kell állapítani a  rendszer telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos részletszabályokat, különösen a  csatlakozás feltételeit, a  telepítés és az  üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását. A módosítás lehetővé teszi, hogy nem kell minden tulajdonos hozzájárulása ehhez a döntéshez.A jogalkotói szándék ezzel az lehet, hogy ahol esetleg nem volt meg a teljes egyetértés egy ilyen rendszer kiépítésére, ott mégis létre lehessen ezt hozni, ezzel is csökkentve a társasházak rezsikiadásait, illetve a ha sok társasház telepít, valamilyen napelemes megoldást, akkor talán az könnyít az országos rendszeren is.

(A külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség energiaellátása érdekében rendszer a közös tulajdonban álló épületrészre csak akkor telepíthető, ha az  a  közös költség csökkentésére telepítendő napelem felhelyezését nem lehetetlenítené el.)

Érdemes a társasházaknak gyorsan döntést hozni, mert  ez a rendelet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

A rendelet a Magyar Közlönyben már megjelent, így életbe lépett 08. 10-én.