2022. július 26., kedd

Rezsicsökkentés a szegedi társasházakban

Nagy felbolydulást okozott a társasházakban élők körében a "rezsicsökkentés" módosítása, amíg nem jöttek ki a pontos részletek, addig sokak nyugtalanul néztek a jövő elé. A kijött rendelet tisztázott néhány fontos kérdést. A társasházak, lakásszövetkezetek a rendeletben meghatározott földgáz mennyiségén (1729 m3/év) felül kedvezményes mennyiségre jogosultak, ezt többletkedvezményt a rendelet szerinti kedvezményes mennyiség és a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell meghatározni. Tehát annyiszor jogosultak kedvezményre, amennyi lakás található az épületben. Lakossági fogyasztónak az a társasház minősül, amelyikben a lakóépületben az önálló lakások száma meghaladja a nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát.

Fontos, hogy a társasházaknak nyilatkozni kell augusztus 15-ig, hogy az épületben mennyi önálló lakások és önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiség van. (Csak ebben az esetben számolják 08.01-től a kedvezményt.)

A lakossági fogyasztónak minősülő társasház és lakásszövetkezet nyilatkozata online tehető meg itt, a Társasházi nyilatkozat menüpontban.

Itt a nyilatkozattevőnek a felhasználó hely címét, a mérési pont és a felhasználási hely azonosítóját kell megadni. Illetve a közös mérőről ellátott lakások számát és a nem lakás célú helyiségek számát kell megadni.

Ez a szabályrendszer jelenleg 2022 végéig van érvényben.